Het broeden en de jongen

 

De gambelkwartel maakt zijn nest meestal in los zand in de buurt van een rots of struik. Ze gebruiken geen nestmateriaal, maar maken een kuiltje in de grond. Ze beginnen in het voorjaar met de nestplaats uitzoeken. Ik heb in mijn voilére een oud eendenbroedkistje waarin ze nu voor het tweede jaar aan het broeden zijn. Ze voelen zich er schijnbaar wel veilig. Doorgaans leggen ze om de dag een ei, die meestal in de namiddag of vroege avond gelegd wordt. Als het legsel compleet is gaan ze over tot broeden. Zowel de hen als de haan (zelden) broed de eieren uit. Meestal zit de hen op het nest en blijft de haan dicht in de buurt. Vaak zitten ze ook met zijn tweeën gezellig op het nest. De hen legt 10-15 eieren. De eieren zijn wit met kleine zwart/bruine vlekjes.

Na 23 dagen komen de eieren uit.

 Gambelkwartel jong van 1 dag oud.

 De kuikens zijn nestvlieders, dit betekend dat ze een paar uur na uitkomst het nest verlaten samen met hun ouders en op zoek gaan naar voedsel. De kuikens eten voornamelijk nog veel insecten. Het is dan ook aan te raden om meelwormen, buffalowormen, pieren en andere insecten voor ze te zoeken en die in een lage grote schaal doen zodat ze die op kunnen pikken. Je kunt ook een iets hogere schaal gebruiken en deze dan iets in de grond graven zodat ze er goed bij kunnen. De iets hogere schaal is beter omdat de insecten hier moeilijker uit kunnen kruipen. Na ongeveer 3 weken eten ze al iets meer blad en ander groenvoer. Maar geef de jongen ook gewoon het voer dat de ouders normaal eten. ( zie voeding ).

De jongen groeien erg snel en in het wild kunnen ze met ongeveer een maand leeftijd al een heel eind wegvladderen. Ze zijn erg snel en erg schuw. Ze komen erg zenuwachtig over. Ze nemen het gedrag van de ouders over zodra ik in de voilére kom. Ze zetten het op een lopen. De ouders zijn ook als ze jongen hebben iets schuwer dan normaal.

Op 1-jarige leeftijd zijn de jongen geslachtsrijp. Hierna zullen zij zeker overgaan tot eiafzetting. Na de opfokperiode als de kuikens volwassen zijn meestal rond de herfst gaan de kwartels groepen vormen die uit meerdere families bestaan. Deze groepen (coveys) zullen tot aan het volgende broedseizoen bij elkaar blijven. Als u over goede nakomelingen wilt beschikken is het zaak om met onverwante en gezonde ouderkwartels te fokken.

De meestal te laat in het seizoen gefokte vogels zijn eigenlijk niet geschikt voor verdere fok. Meestal hebben deze namelijk een onderontwikkeld lichaam. Ook nakomelingen van te veel verwante vogels zijn vaak iets zwakker. Je kunt 1x bijvoorbeeld broer of zus, of moeder en zoon, maar ga met die jongen dan niet ook uit hetzelfde nest verder fokken.

De meeste mensen broeden de kuikens uit in een broedmachine, dit omdat natuurbroed bij hun niet wil lukken op de één of andere manier. Dit kan natuurlijk maar mijn ervaring is dat kuikens uit een broedmachine zelf later bijna niet tot broeden overgaan. Mijn koppel is onverwant en komt van natuurbroed. Ze gaan makkelijk over tot zelf broeden. Maar dit komt ook dat ik hier de geschikte voilére voor heb met genoeg beschuttingen. Tijdens de broedperiode moet je bekijken of je de haan er wel bij kunt laten lopen. Dit is namelijk helaas niet altijd het geval. Vooral als de kuikens uit zijn moet je extra goed opletten. Sommige hanen pikken de kuikens dood. Als dit het geval is moet je de haan apart zetten. Mijn hen en haan hebben vorig jaar heel goed samen voor hun kuikens gezorgd. De kuikens lagen wel altijd onder de hen, maar liepen gewoon bij de haan. De haan hielp ze zelfs mee met zoeken naar voedsel. Toen de jonge haantjes ongeveer 3 maanden waren heeft de haan bij 1 jong haantje in het oog gepikt. Toevallig dat ik het zag omdat ik nogal vaak in de voilére zit om van mijn vogels te genieten. Het jonge haantje had zijn oog ongeveer een week dicht zitten en toen het weer open was zag ik dat hij blind was aan dat oog. Gelukkig was er iemand die dat niets uitmaakt en heeft hem overgenomen. Het is dan ook niet erfelijk natuurlijk en de haan kon er verder goed mee uit de voeten.

Als de eieren in een broedmachine worden uitgebroed, moet u de kuikens in een kleine ruimte zetten met een warmtelamp. Je moet even zelf controleren of de lamp niet te hoog of te laag hangt. Dit ligt aan de grootte van de ruimte waarin de kuikens zijn ondergebracht. Liggen de jongen helemaal niet onder de lamp maar ver erbuiten dan hangt de lamp te laag. Liggen de jongen tegen elkaar aan helemaal onder de lamp, dan hangt de lamp waarschijnlijk te hoog. Gebruik liever op de bodem geen zand omdat de kans groot is dat de kuikens dit opppikken en dan kan het spijsverteringskanaal van slag raken. Gebruik de eerste week kranten of keukenpapier. Na die week kun je wel zand of grond gebruiken.

De leeftijd van een kwartel in gevangenschap is 5 - 8 jaar. Dit hangt natuurlijk van verschillende factoren af.